Kucharz - Akademia Zawodowa

Przejdź do treści

Menu główne:

Kucharz

Szkolenia

Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, sposobem spędzania wolnego czasu lub elementem życia zawodowego, to zapraszamy Cię na kurs Kucharz w celu zgłębienia tajników gotowania lub podniesienia kwalifikacji zawodowych, zwiększających z kolei szansę awansu lub zatrudnienia w branży kulinarnej.
Oferowane szkolenie skierowane jest do miłośników gotowania, jak również do osób bez wcześniejszego doświadczenia, które marzą o zdobyciu nowych umiejętności w celu podjęcia pracy w szeroko pojętej gastronomii.

Cele szkolenia:
Celem kursu jest uzyskanie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania zawodu Kucharz.
Uczestnicy po ukończeniu kursu będą potrafili ocenić jakość produktów żywieniowych, zdobędą wiedzę na temat wyposażenia zakładu gastronomicznego, obróbki wstępnej poszczególnych grup surowców, wymogów systemu HACCP w gastronomii, jak również zasad możliwości ekspozycji wyrobów kulinarnych.



Program szkolenia jest przygotowany w oparciu o podstawę programową dla zawodu kucharz i dostosowany do standardów egzaminacyjnych.
Zajęcia prowadzone są w postaci wykładów oraz zajęć praktycznych. Wykłady odbywają się w siedzibie naszej firmy, zajęcia praktyczne zaś w profesjonalnych zakładach gastronomicznych. Dysponujemy wykwalifikowaną kadrą szkoleniową, która chętnie dzieli się z kursantami swoją wiedzą i doświadczeniem gastronomicznym, udzielając licznych porad, oraz wskazówek merytorycznych. Podczas realizacji zajęć praktycznych uczestnicy korzystają z wyposażenia, materiałów i narzędzi przeznaczonych dla pracownika gastronomii.
Istnieje możliwość dostosowania harmonogramu zajęć do uczestników - dogodne dni oraz godziny zajęć. Staramy się organizować niewielkie grupy dzięki czemu każdy uczestnik może liczyć na indywidualne podejście trenera.

Program szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych:
1. Podstawy żywienia człowieka
2. Ocena towaroznawcza produktów żywieniowych
3. Obróbka kulinarna surowców spożywczych
4. Profesjonalna organizacja stanowiska pracy
5. Charakterystyka i obsługa maszyn oraz urządzeń kuchennych
6. Dobra praktyka higieniczna z elementami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
7. Sporządzanie różnego rodzaju potraw, sosów, ciast
8. Dobieranie przypraw, dodatków do konkretnych dań
9. Aranżacja potraw oraz okolicznościowa dekoracja stołów

Liczba godzin szkolenia: 150 w tym 30 godz. zajęć teoretycznych (godz. dydaktyczne) i 120 godz. zajęć praktycznych (w godzinach zegarowych).
W cenę kursu wliczony jest: materiały dydaktyczne, surowce spożywcze na zajęcia praktyczne, ubranie robocze

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego